Rituelen zijn onze redding!

Herstellen en helen na de Corona-chaos en de chaos positief benutten

Rituelen zijn onze redding!

Hoe komen we straks terug op het afscheid van de Corona-doden? Op de gemiste kraamvisites, afstudeermomenten en pensioenen? Stuk voor stuk bijzondere momenten die we normaliter uitbundig samen vieren of gedenken. Vieren, een vorm van zingeven hebben mensen nodig om door te gaan naar de volgende levensfase. Miranda Schutten is ritueelbegeleider en schept orde in de chaos.

Corona strooit roet in het eten daar waar het gaat om het vieren of gedenken van belangrijke momenten. Bij begrafenissen is nog maar een selecte groep welkom, terwijl we troost halen uit het samen delen van ons verdriet. Ook een kraamvisite ziet er anders uit, een raamvisite is veilig maar als familie beschuit met muisjes op de bank met de baby op de arm is uit den boze.

Volgens Herman de Dijn, emeritus hoogleraar filosofie in Leuven zijn wij mensen rituele wezens. Rituelen zijn er niet voor niets, zij helpen bij het scheppen van orde in de chaos die een verandering met zich meebrengt. Het zijn ook gelegenheden waarop we onszelf toestaan samen het moment te vieren en betekenis te geven. De nieuwe rituelen in deze periode, zoals drive through condoleances en felicitaties of digitaal borrelen, komen als vanzelf. Maar we hebben toch ook behoefte aan verdieping van ons onderling contact.

Na de intelligente lockdown houden we behoefte aan rituelen. Rituelen geven zin. Hoe kom je straks terug op je werk? Wat zeggen we tegen medemensen die ziek zijn geweest of een naaste hebben verloren aan het virus? Hoe gedenken we onze collega’s die overleden zijn? Wat doen we met het afscheid dat ongemerkt aan ons is voorbij gegaan? En wat te doen met afstuderen dat op dit moment digitaal gebeurt, geboortefeesten die niet gehouden zijn of die collega die zonder feestelijk afscheid met pensioen is gegaan?

Miranda Schutten denkt met mensen mee om op een later moment toch stil te staan bij zo’n belangrijke gebeurtenis en het met een ritueel alsnog de aandacht te geven die het verdient.

Geplaatst op donderdag 7 mei 2020.

Over Miranda Schutten Vorm aan verandering

Dit bericht is geschreven door Miranda Schutten Vorm aan verandering. Het bedrijf valt onder geneeskunde uit Nijmegen. Trefwoorden van Miranda Schutten Vorm aan verandering uit Nijmegen : ritueelbegeleiding, loopbaanbegeleiding, ritueelbegeleider, praktijk voor ritueelbegeleiding, verandering door rituelen, ritueel begeleiding, ritueel begeleider.

Lees meer over Miranda Schutten Vorm aan verandering.